Mergi la conţinutul principal
COMUNICAT A.C.P.R. IN CONTEXTUL PANDEMIEI COVID-19

Comunicat A.C.P.R. in contextul pandemiei COVID-19

Dragi colegi,

Ma adresez voua in aceste vremuri dificile, cu speranta ca fiecare dintre voi a luat masurile de precautie necesare pentru a va mentine pe dvs. si pe cei dragi sanatosi.

Astazi, 16 Martie 2020, Presedintele Romaniei, Excelenta Sa, Domnul Klaus Werner Iohannis, a anuntat decretarea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, pentru o perioada de 30 de zile. In scopul prevenirii raspandirii COVID-19 si realizarea managementului consecintelor, raportat la evolutia situatiei epidemiologice, pe durata starii de urgenta este restrans exercitiul unor drepturi si libertati, prin implementarea unor masuri cu aplicare imediata si a unora cu aplicare graduala.

O multime de activitati economice, sportive, culturale sau de cult sunt interzise sau restrictionate pentru a sprijini functiile critice sociale: management de criza, aparare, ordine publica, servicii de urgenta, ingrijirea sanatatii, financiar, justitie etc.

In acest scop, pentru a elabora un set de recomandari cu privirea la practica specialitatii de chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva, in sistemul sanitar public si privat, am consultat in permanenta Comitetul Director al Asociatiei Chirurgilor Plasticieni din Romania (Acad. Prof. Dr. Dan Mircea Enescu, Prof. Dr. Alexandru V. Georgescu, Conf. Dr. Cristian Sorin Hariga, Conf. Dr. Ruxandra Sinescu-Baltateanu, SL Laura Raducu si Asis. Univ. Dr. Madalina Adamesteanu).

Noi, in calitate de membri ai corpului profesional si al asociatiei profesionale de profil, trebuie sa luam toate masurile necesare pentru a preveni raspandirea infectiei. Astfel, in urma consultarii cu institutii nationale si colegi din alte specialitati, asociatii profesionale partenere din strainatate, am elaborat urmatoarele recomandari, bazandu-ne pe informatia care ne este disponibila in acest moment.

Este opinia noastra, ca activitatile chirurgicale si consultatiile elective, care nu sunt o prioritate trebuie privite ca functii sociale non-critice si trebuie astfel sistate (pentru a respecta regimul de control al infectiilor), avand potentialul de a ajuta la raspandirea inutila a infectiei.

Exista mai multe argumente in favoarea acestei opinii:

  • Mentinerea unei distante de 1 metru fata de pacienti este extrem de dificila.
  • Prin operatii si consultatii, riscam transmiterea infectiei la personalul medical, resursa strategica in acest moment.
  • Deplasarea pacientilor si apartinatorilor in vederea operatiilor, poate contribui la raspandirea infectiei prin transport aerian, rutier sau feroviar.
  • Daca oricare dintre pacientii nostri vor contacta infectii asociate asistentei medicale, aceast fapt va impovara sistemul public de sanatate, in momentul in care o criza nationala este in desfasurare.
  • Posibilitatea infectarii unui aparat de anestezie/ventilatie, extrem de greu de sterilizat, cu potentialul de a transmite in lant infectia la pacientii urmatori.
  • Experienta impartasita de unele societati partenere si colegi din strainatate (Italia, Franta, Norvegia, Grecia, Elvetia, Germania, ISAPS, ICOPLAST, ASPS, Royal College of Surgeons, etc.)
  • Necesitatea conservarii resurselor umane si material disponibile, care pot fi oricand utile sau solicitate pentru alte actiuni prioritare.

Se estimeaza ca un procent considerabil de oameni vor fi infectati in viitorul apropiat, scenariile cele mai pesimiste mergand pana la 60% din populatie. Speram ca masurile luate vor scadea semnificativ acest procent, in Romania, prin practicarea distantarii sociale si a altor masuri
active.

Astfel, recomandam implementarea unor decizii care sa duca la reducerea la maxim a activitatii cu pacientul (consultatii, tratamente estetice non-chirurgicale si interventii chirurgicale elective, programate) pe o perioada de 30 de zile, ca parte a efortului colectiv. Avem in vedere toate interventiile chirurgicale elective, consultatii, injectari, tratamente noninvazive cu dispozitive medicale. Aceasta recomandare este efectiva pana pe data de 14 Aprilie 2020, cu posibilitate de extindere in functie de prevederile legale si evolutia ulterioara. Bineinteles urgentele chirurgicale (traumatisme, fracturi deschise cu pierdere de tesuturi, infectii extensive sau cu potential evolutiv, arsuri, electrocutii, etc), bolile oncologice (carcinoame cutanate, sarcoame, cancere de orice fel care necesita reconstructie imediata, etc.) vor beneficia in continuare de asistenta medicala, conform prevederilor Anexei 2 a Decretului amintit. Pacientii operati recent (ultimele 14 zile) vor putea beneficia de continuarea asistentei medicale caracteristica perioadei imediat postoperatorii.

CD al ACPR incurajeaza membrii ACPR si ai corpului profesional din Romania sa adere la aceste principii, in calitate de membri ai unui corp medical de elita, in acest moment de criza nationala.
CD al APCR este constient de consecintele financiare ale acestei luari de pozitie, dar pericolul ignorarii solidaritatii sociale in acest timp este mai mare. Practica chirurgiei estetice, in acest moment dificil pentru tara, va arunca o lumina negativa in perceptia publica, greu de corectat.
Speram ca masurile de protective financiara luate de autoritati sa compenseze aceste pierderi si sa protejeze angajatii nostri.

Incurajam de asemenea orice chirurg plastician din Romania sa isi puna la dispozitia sistemului public de sanatate expertiza profesionala, daca aceasta este solicitata. Va incurajam sa consultati sursele de comunicare oficiala (https://www.mai.gov.ro, https://www.cnscbt.ro, http://www.ms.ro, https://www.who.int). Pe masura ce vom avea noi informatii, o sa va tinem la curent.

Vremurile sunt complicate si dificile, dar impreuna vom reusi sa trecem prin aceasta perioada critica. Va doresc multa sanatate, dvs. si celor dragi.

 

Cu stima,

Cristian Radu Jecan,
Presedinte Asociatia Chirurgilor Plasticieni din Romania.
Bucuresti

16 Martie 2020

 

Vezi comunicat in format PDF