Mergi la conţinutul principal
Acordarea asistentei medicale in conditiile lipsei de echipamente de protectie

Acordarea asistentei medicale in conditiile lipsei de echipamente de protectie

Acordarea asistentei medicale in conditiile lipsei de echipamente de protectie. Raspunderea juridica a medicului.

Raspundem solicitarilor dvs. si, in contextul legislativ actual, putem nota ca:

1. Medicul este obligat sa acorde asistenta medicala.
Putem identifica doua exceptii:

  • Daca prin efectuarea actului medical, medicul isi pune in pericol viata si se poate demonstra acest lucru (ne putem gandi aici la medici care au comorbiditati descrise si demonstrate ca fiind fatale in combinatie cu COVID-19). Acesti medici ar trebui sa se prezinte la medicul din specialitatea medicina muncii pentru a explora posibilitatea conditionarii/limitarii/ajustarii locului si felului practicii profesionale in functie de patologia existenta.
  • Daca medicul are suspiciuni rezonabile cu privire la contaminarea sa cu COVID-19 si, prin urmare, nu este apt pentru efectuarea actului medical.

2. Medicul NU raspunde juridic pentru asigurarea conditiilor de lucru.

Masurile de protectie si procedurile pentru prevenirea si controlul infecțiilor suspecte cu SARS – COVID-19 sunt responsabilitatea institutiilor medicale, nu a medicilor angajati. Exceptia este reprezentata de acei medici care au si responsabilitati administrative si de care depinde, in mod exclusiv, asigurarea conditiilor de lucru necesare (materiale sanitare, medicamente, echipamente de protectie etc.) in conformitate cu recomandarile autoritatilor sanitare.

3. In conditiile lipsei de echipamente de protectie necesare (conform recomandarilor autoritatilor sanitare) si a unei simptomatologii specifice care sa opreasca activitatea medicilor contaminati cu SARS-CoV-2, este posibil ca acestia sa transmita infectia si altor pacienti/colegi.

Medicii NU vor raspunde juridic in aceasta situatie pentru ca:

  • a. au avut obligativitatea acordarii asistentei medicale care a determinat contactarea si raspandirea infectiei (nu a fost o optiune a medicului);
  • b. nu au existat elemente obiective care sa evidentieze contaminarea medicilor si pe cale de consecinta, izolarea/intreruperea activitatii lor profesionale;
  • c. nu au avut posibilitatea de a utiliza alte echipamente medicale.

 

Dr. Andrei Nanu
24.03.2020