Mergi la conţinutul principal
COMUNICAT al Asociatiei Chirurgilor Plasticieni din Romania (ACPR)

COMUNICAT al Asociatiei Chirurgilor Plasticieni din Romania (ACPR)

COMUNICAT al Asociatiei Chirurgilor Plasticieni din Romania (ACPR) COMUNICAT al Asociatiei Chirurgilor Plasticieni din Romania (ACPR) referitor la Consultarea la nivel European cu privire la reconstructia mamara.

 

Stimati colegi,

Din perspectiva colaborarii internationale a ACPR, anul 2021 a continuat relatiile deja traditionale cu ESPRAS, ICOPLAST, E(A)SAPS si ASPS.

Prin reprezentantii sai la nivel de delegati nationali, (Dl Prof Alexandru V Georgescu si Cristian Radu Jecan), in cadrul European Leadership Forum al ESPRAS, ACPR a contribuit la un sondaj european cu privire la reconstructia mamara. Scopul acestuia a fost realizarea unei radiografii prezente a situatiei la nivel national in cadrul Europei, cu obiectivul final de armonizare si de crestere a constientizarii publicului, asupra acestui aspect important al specialitatii noastre.

Concluziile sondajului s-au concretizat prin publicarea unui articol intr-o revista de specialitate de circulatie internationala, avandu-l coautor din partea ACPR pe dl Profesor Alexandru V Georgescu, disponibil aici:

https://www.thieme-connect.de/products/ejournals/pdf/10.1055/a-1424-1428.pdf

De asemenea au fost elaborate comunicate in 9 limbi de circulatie mai larga in Europa, dintre care atasate acestui comunicat sunt cele in limba engleza, franceza, germana, si spaniola.

Concluziile generate de sondaj sunt ca la nivel european nu exista o coerenta si o cerere mare pentru reconstructia mamara dupa afectiuni oncologice. In acelasi timp exista o necesitate clara pentru elaborarea unor ghiduri clinice, in care specialitatea de chirurgie plastica, estetica si microchirurgie trebuie sa aiba un rol esential, avand in vedere expertiza larga si complexa, oncologica si reconstructiva.

Cu stima si salutari colegiale

Cristian Radu Jecan
Presedinte ACPR"