Mergi la conţinutul principal

Comitetul de studiu BIA-ALCL

COMITETUL DE STUDIU PENTRU LIMFOMUL ANAPLAZIC CU CELULE MARI ASOCIAT CU IMPLANTUL MAMAR (BIA-ALCL)

 

 

La nivelul Asociației Chirurgilor Plasticieni din Romania s-a format un grup de experți format din specialiști in Chirurgie Plastica, Imagistica, Hematologie, Anatomie Patologica si Oncologie, pentru studierea potențialelor cazuri de BIA- ALCL in Romania.

Comitetul are ca obiectiv informarea pacientelor din Romania precum si a specialiștilor din domeniu asupra implicaților determinate de apariția acestei noi maladii si a soluțiilor de protocol in sensul tratării si vindecării acestei boli.

Limfomul anaplazic cu celule mari asociat cu implantul mamar este o boala noua catalogata de WHO (World Health Organisation)- OrganizațiaMondiala a Sănătății- in anul 2016 ca un nou tip de limfom malign(1) foarte rar, ce are drept caracteristici: este pe linie celulara un limfom T-cell, are lymphoma gene translocation AKL negative, CD30 receptor de proteine pozitiv imunohistochimic si se dezvolta in proximitatea imediata a unui implant mamar la nivelul lichidului periprostetic sau a capsulei periprostetice.

Primul caz raportat in literatura de specialitate este din 1997 (2) in urma descoperiri unei mase tumorale in capsula din jurul implantului mamar, din acel moment au existat multiple raportări in literatura de specialitate ce au determinat FDA (Food and Drug Administration) USA sa transmită un comunicat privind siguranța in chirurgia de augmentare a sânului in anul 2011 in legătură cu ALCL: ca ar exista o legătură aapariției a acestei maladii in proporție de 1:500000 (0)pacienți fata de incidenta raportata in populațiafără implante mamare de 3 la 100.000.000 locuitori. In Septembrie 2016 FDA anunță un update in legătură cu ALCL (3) contabilizând un număr de 258 de cazuri confirmate la nivel mondial.

In data de 20 Decembrie 2016 TGA (Therapeutic Goods Administration) Australia anunță un avertisment in legătură cu incidenta BIA-ALCL de 1:1000 pana la 1:10000 pacienți in urma studiilor efectuate de Knight (4), declarând ca se refera la implantele texturate (micro si macro) precum a celor învelite in micropoliuretan, pe un număr de 46 de cazuri confirmate in Australia si Noua Zeelandă, fără a găsinici un caz cu implante netexturate.

Din multitudinea producătorilor de implante mamare, aceștia produc diferite tipuri de implante mamare ce au diferite forme: rotunde, forma anatomica si forma hybrid influentat de gravitatie.

Învelișurile pot fi :

 • “Smooth” adică cu suprafața neteda, netexturate ce prezinta o texturizare liniara de 5 microni.(5)
 • Nanotexturizate ca in cazul implantelor cu invelis Velvet produse de Motiva –Establisment Labs cu texturizare complexa la o adâncime de 16 microni.
 • Microtexturate ca in cazul implantelor Siltex Mentor care prezinta o texturizare prin imprint cu înălțimi de 100 microni si diametru de 150 microni.(5)
 • Macrotexturizate prin tehnica de “salt loss” ca in cazul Biocell Allergan cu înălțimi de 200 microni si diametru de 500 microni. (5)

Toate cazurile raportate pana in momentul de fata sunt cu texturizari Micro, Macro si Poliuretan neexistând nici un caz primar raportat cu texturizarea smooth sau nanotexturate (cu precizarea ca acestea au fost introduse de mai puțin de 5 ani). Se considera totuși ca exista o rata mai mare de contractura capsulara in cazul implantelor “smooth” netexturate datorita fenomenului de filopodie (6) ce determina celulele de a avea un aranjament uniform la suprafețe ce au o rugozitate inferioară la 10 microni si astfel fibroblastii se aranjează linear creând o organizare retractila ce determina o cicatrice vicioasa periprostetica, in același timp o suprafața texturata nu permite o astfel de organizare a fibroblastilor, dar determina la nivelul țesutului adiacent o reacțieinflamatorii prin micro-abraziune ce poate determina metaplazie sinoviala si implicit un risc crescut de a apariție a unei maladii limfo-proliferative.

Din analiza bazata pe dovezi medicale- ce reprezintă standardul de aur in medicina moderna- grupul nostru a ajuns la concluzia ca daca la nivel planetar sunt aproximativ 10 milioane de paciente cu diferite tipuri de implante mamare si exista raportate un număr de 258 de cazuri la nivel mondial incidenta reala este de 1 : 38760 de cazuri. Din păcate nu se cunoașteproporția de implante texturate/netexturate, pentru a calcula o incidenta de apariție raportata doar la implantele texturate, dar in mod evident, aceasta rata este mai mica decât 1 :30.000.

Astfel spus din 38760 de paciente cu implant mamar, 1 caz este posibil ca pe parcursul vieții in situațiain care nu se iau masuri de medicina preventiva (si aici ne referim la tratamentul precoce chirurgical in cazul apariției unui serom sau unei mase tumorale la nivelul capsulei periprostetice) poate dezvolta BIA-ALCL, restul de 38759 cazuri având o evoluțiefără considerente patologice. Concluziile grupului nostru au fost confirmate si in SUA de către Dr Clements (7) in 2016 de un caz la 30000 pacienți (aceasta este si actuala informare comuna a Societății Americane de Chirurgie Plastica si a Societății Americane de Chirurgie Estetica).

Riscul efectiv de a dezvolta BIA-ALCL in urma metanalizei datelor științifice actuale este de 2,5 cazuri la 100.000 de pacienți, fata de incidenta a cancerului mamar de 89.7 cazuri la 100.000 de locuitori (WHO).

 

INFORMATII PENTRU PACIENTI:

 

CE ESTE LIMFOMUL ANAPLAZIC CU CELULE MARI ASOCIAT CU IMPLANTUL MAMAR?

 • BIAALCL este o forma rara de cancer
 • De obicei implica o “umflare” a sânilor la o perioada de 3 la 14 ani dupa implantare, datorita unei acumulări de lichid in jurul protezei (serom) ce deformează forma sânului. O lama fina de lichid in jurul protezei este normala si nu prezinta riscuri.
 • Rar, BIAALCL poate determina o formațiune tumorala (nodul) in capsula implantului mamar sau in axila
 • Daca observațiastfel de simptome umflătura sau formațiuni- sau alt tip de îngrijorare trebuie sava adresați unui medic specialist in Chirurgia Plastica
 • Marea majoritate a cazurilor de BIAALCL se tratează prin îndepărtarea implantelor si a capsulei din jurul acestora.

 

AR TREBUIE INLATURATE IMPLANTELE?
CUM SE PUNE DIAGNOSTICUL DE BIA-ALCL?
AR TREBUIE FEMEILE CU IMPLATE MAMARE SA EFECTUEZE UN SCREENING PENTRU BIA-ALCL?
SUNT FEMEI CU RISC CRESCUT DE A DEZVOLTA BIA-ALCL DECIT ALTELE?
CARE ESTE PROGNOSTICUL IN CAZUL DIAGNOSTICULUI DE BIA-ALCL?

 

INFORMATII PENTRU MEDICI:

 

CE ESTE LIMFOMUL ANAPLAZIC CU CELULE MARI ASOCIAT CU IMPLANTUL MAMAR?

 • Este o forma rara de limfom nonHodgkin. In 2016, World Health Organisation, a clasificat BIA-ALCL ca o boala distincta, separata de celelalte categorii de limfoame.
 • Caracteristicile unice ale BIAALCL includ:

        Este pur de linie celulara T-CELL
        Nu are Anaplastic Lymphoma Kinase gene translocation (ALK-)
        Are pozitivare la CD30 pentru celule limfocite mari
        Este in proximitatea implantelor mamare

 

CE TREBUIE SA LE SPUNEM PACIENTELOR DESPRE BIA-ALCL?
CUM POATE FI REDUS RISCUL DE APARITIE?
CUM TREBUIE DIAGNOSTICAT UN CAZ SUSPECT DE BIA-ALCL?
CUM TREBUIE MANAGERIATE CAZURILE POZITIVE?
POSIBILE CAI DE ETIOLOGIE ALE BIA-ALCL:

 

Membrii Comitetului de Studiere a Limfomului Anaplazic cu Celule Mari asociat cu Implantul Mamar:

 • Dr Radu Ionescu – Chirurg Plastician - Coordonator Grup & Purtător de Cuvânt
 • Dr Ana Maria Craioveanu - Medic Imagist
 • Prof Dr Carmen Ardeleanu - Medic Anatomie Patologica
 • Dr Gabriel Gogescu – Chirurg Oncolog
 • Dr Cornelia Nitipir – Medic Oncolog
 • Dr Neagu Ana-Maria – Medic Hematolog
 • Dr Dragos Zamfirescu – Președinte ACPR

In cazul in care aveți o pacienta cu diagnostic prezumtiv de BIA-ALCL va rugam sa va adresați Comitetului care va lua masuri organizatorice si de suport științific pentru a soluționa cazul in cel mai scurt timp posibil.

Contact:

Dr Radu Ionescu Tel +40723525625 , email: office@estet-x.ro

ACPR Popa Ana-Maria Tel: +40744348448, email: asociatiachirurgilorplastici@gmail.com

 

Referințe științifice:

 1. de Jong D, Vasmel WL, de Boer JP, et al. Anaplastic large-cell lymphoma in women with breast implants. JAMA. 2008;300:2030–2035.
 2. Swerdlow SH, Campo E, Pileri SA et al. The 2016 revision of the World Health Organisation classification of lymphoid neoplasms. Blood 2016; 127(2):2375-2390
 3. Ketch JA Jr, Creech BJ. Anaplastic T-cell lymphoma in proximity to a saline filled breast implant. Plast Reconstr Surg. 1997;100:554–555.
 4. Joint ASPcS & ASAPS Advisory to Members on FDA's Update regarding Breast Implant-Associated ALCL 15.01.2016
 5. Knight R et al. Epidemiology and risk factors for Breast implant-associated anaplastic large cell lymphoma (BIA-ALCL) in Australia & New Zealand. Plastic & Reconstructive Surgery Global Open 2016;4(9S):82-83
 6. Current Implant Surface Technology: An Examination of Their Nanostructure and Their Influence on Fibroblast Alignment and BiocompatibilityEplasty. 2009; 9: e22. Published online 2009 Jun 16 S. Barr, BSc,a E. Hill, PhD,b and A. Bayat, PhD, MBBS, MRCSa
 7. Investigating the limits of filopodial sensing: a brief report using SEM to image the interaction between 10 nm high nano-topography and fibroblast filopodia.Cell Biol Int. 2004;28(3):229-36. Dalby MJ1, Riehle MO, Johnstone H, Affrossman S, Curtis AS.
 8. United States Epidemiology of Breast Implant-Associated Anaplastic Large Cell Lymphoma 81 PRS GOSunday, September 25, 2016 Erin L. Doren, MD; Roberto N. Miranda, MD; Jesse C. Selber, MD, MPH, FACS; Patrick B. Garvey, MD, FACS; Jun Liu, MD; L. Jeffrey Medeiros, MD; Charles E. Butler, MD, FACS; Mark W. Clemens, II, MD, FACS
 9. Hu H, Jacombs A, Vickery K, et al. Chronic Biofilm Infection in Breast Implants Is Associated with an Increased T-Cell Lymphocytic Infiltrate: Implications for Breast Implant–Associated Lymphoma. Plast Reconstr Surg. 135(2):319–329, 2015.
 10. Clemens MW, Medeiros LJ, Butler CE, et al. (2016) Complete Surgical Excision Is Essential for the Management of Patients With Breast Implant-Associated Anaplastic Large-Cell Lymphoma. J Clin Oncol. 2016;34(2):160-8.
 11. Bacterial Biofilm Infection Detected in Breast Implant–Associated Anaplastic Large-Cell Lymphoma Hu, Honghua; Johani, Khalid; Almatroudi, Ahmad; More Plastic & Reconstructive Surgery. 137(6):1659-1669, June 2016.
 12. Bacterial Bio lm Infection Detected in Breast Implant–Associated Anaplastic Large-Cell Lymphoma - Honghua Hu , Anand K. Deva Plast. Reconstr. Surg. 137: 1659, 2016
 13. Are We Getting the Full Story? 1097/PRS.0000000000001036 Discussion - William P Adams Jr MD
 14. Jacombs A, Tahir S, Hu H, et al. In vitro and in vivo investiga- tion of the in uence of implant surface on the formation of bacterial bio lm in mammary implants. Plast Reconstr Surg. 2014;133:471e–480e.
 15. Anaplastic large cell lymphoma and breast implants: a systematic review. Kim B, Roth C, Chung KC et al. Plast Reconstr Surg 2011; 127: 2141–2150.
 16. Smooth and textured silicone surfaces of modified gel mammary prostheses cause a different impact on fibroproliferative properties of dermal fibroblasts Seyhan H, Kopp J, Beier JP et al.. J Plast Reconstr Aesthet Surg 2011; 64: e60–e66.
 17. Pathology of lymph nodes from patients with breast implants: a histologic and spectroscopic evaluationKatlin WE, Centeno JA, Feng LJ et al.. Am J Surg Pathol 2005; 29: 506–511.
 18. "Th17 Cells in Autoimmune and Infectious Diseases". 1.José Francisco Zambrano-Zaragoza; Enrique Jhonatan Romo-Martínez; Ma. de Jesús Durán-Avelar; Noemí García-Magallanes; Norberto Vibanco-Pérez (Aug 2014). Int J Inflam. 2014: 651503. doi:10.1155/2014/651503. PMC 4137509free to read. PMID 25152827.
 19. Modulation of autoimmune diseases by interleukin (IL)-17 producing regulatory T helper (Th17) cells Singh B, Schwartz JA, Sandrock C, Bellemore SM, Nikoopour E (2013). "". Indian J Med Res. 138 (5): 591–4. PMC 3928692free to read. PMID 24434314.
 20. Convergent Mutation and Kinase fusions Lead to Oncologenic STAT3 Activation In ALCL: Cancer Cell Crescendo R et al . 27(5), 2015
 21. Biomarkers Provide Clues to Early Events in the Pathogenesis of BIA-ALCL Kadin M et al
 22. Kadin, M.E., Identification of Biomarkers in Breast Implant Associated Anaplastic Lymphoma. 2014. Whole exome sequencing reveals activating JAK1 and STAT3 mutations in breast implant-associated anaplastic large cell lymphoma anaplastic large cell lymphomahaematol Sep 1, 2016:e387-e390